Inteligentní cykloláhev umí přeměnit vlhkost vzduchu na pitnou vodu

Proč sebou vozit láhev s vodou, když si ji můžete na kole „vyrobit“ za jízdy ze vzduchu? Rakouský designer přišel s chytrým řešením
 
Rakušan Kristóf Retezár možná přišel s revolučním zařízením, které pomůže nejen cyklistům. Jeho inteligentní zařízení Fontus dokáže přeměnit vlhkost vzduchu na pitnou vodu. Systém pracuje na poměrně jednoduchém principu využívajícího vlastnosti peltierova článku napájeného prostřednictvím malého solárního článku.
Kondenzační stanice upevněná na kole nasává do svých dvou komor vzduch, který se v horní části zpomaluje a pomocí peltierova článku ochlazuje. Tím dochází ke kondenzaci vlhkosti. Kondenzované kapky vody jsou poté svedené do připravené láhve. Vzduch proudící spodní komorou slouží k ochlazování spodní horké strany peltierova článku. Kondenzační stanice tímto způsobem dokáže „vyrobit“ přibližně jednu kapku pitné vody za minutu. V našich klimatických podmínkách to může znamenat až půl litru sladké vody za hodinu, v závislosti na vlhkosti vzduchu.
Retezárova technologie není nová, kondenzační techniky lidé ovládají již více než 2 tisíce let. Rakušan ale přišel s praktickým využitím na kole. Kromě rekreačních cyklistů může Fontus pomoci i lidem v oblastech kde je sladká voda vzácná.